Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ένα βήμα στην αμεσότητα .Ψυχολογία και λύσεις

..... περιμένουμε το άμεσο . Εκείνο το κλειδί που θα ανοίξει μια πόρτα εσωτερική για να δούμε τον εσώψυχο κόσμο μας που κρατάμε καλά στα σπλάχνα του συναισθήματος .....


   Γιατί να πάω στο ψυχολόγο ή τι είναι η επιστήμη της ψυχολογίας . Είναι κάποια από τα πιο βασικά ερωτήματα που συναντάμε ή θα έχετε αναρωτηθεί συχνά . Τι περιμένουμε από τον ψυχολόγο ; Λύσεις , αποτελέσματα καθώς και δημιουργία . Πράξεις και μια << αλλαγή ζωής >> . Ποικίλουν τα ερωτήματα - απορίες ανάλογα με τον άνθρωπο που θέλει να επιδιώξει μια επαφή με έναν ψυχολόγο ή να ερευνήσει την επιστήμη της ψυχολογίας . Είναι αυτό που φαίνεται ; Μία ερώτηση που καλούμαστε συχνά να απαντήσουμε όχι μόνο ως ψυχολόγοι αλλά και ως άνθρωποι στη καθημερινότητα μας . Υπάρχει ανάγκη να το ψάξουμε καθώς και να το μορφοποιήσουμε ως εικόνα . Συχνά συναντάμε και φράσεις μέσω των οποίων προσπαθούμε να φτιάξουμε μια εικόνα για τη << χημεία της ζωής >> .  Τέτοιες είναι όπως η ζωή είναι μια τρέλα , χαμογέλα , ζήσε , μη τα παρατάς σε μια δύσκολη ζωή , σε νιώθω . . . κτλ.
   Καλούμαστε έτσι να αναλάβουμε ένα ρόλο στη ζωή μας τέτοιο ώστε να βρούμε ένα << σκοπό & μια αιτία >> . Θέλουμε να βρούμε το σωστό κλειδί ώστε να βρούμε την ανακούφιση που θα μας χαρίσει ένα χαμόγελο γαλήνιο . Να δούμε τον άνθρωπο από μια άλλη οπτική γωνία . Αυτή της δημιουργίας και του << γίγνεσθαι >> . Για πολλούς λόγους , ξεχωριστά για τον καθένα , θα μπορούσε να δυσκολέψει η καθημερινότητα καθώς και να δημιουργηθούν ερωτήματα για το << τι μέλλει γενέσθαι >>  ή να θέλουμε να ανακαλύψουμε το κοινωνικό περιβάλλον . Ένα άλλο ερώτημα που μπορεί να συναντήσουμε είναι << ζω τη ζωή μου σύμφωνα με τα δικά μου θέλω ή των άλλων ; >> .
   Γιατί θα πρέπει όμως όλα αυτά να μας απασχολούν ; Τι είναι αυτό που μας κάνει να ζητήσουμε μια λύση εύκολη ; Τι εννοούμε εύκολη λύση ; Πιθανό να αναζητούμε το προσιτό δηλαδή αυτό που μας ταιριάζει και σε μια στιγμή θα μας κάνει να χαμογελάσουμε . Θα βρούμε τη πολυπόθητη λύση σε ένα πρόβλημα στη ζωή μας . Χαριτολογώντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι θέλουμε να βρούμε ένα είδος λύσης πάνω σε αυτό που επιδιώκουμε . Στο θέλω μας . Θα ήταν όμορφο εάν πραγματικά μπορούσαμε να επιτύχουμε μια κατάσταση τέτοια στην οποία όλοι θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι χωρίς να έχουμε το συναίσθημα της έλλειψης πιο απλά της αδικίας .
   Από μια άλλη οπτική γωνία όμως θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μία κατάσταση η οποία μας υποδεικνύει ή μας δείχνει ότι και εμείς με τη σειρά μας μπορούμε να δούμε τα πράγματα από μια άλλη πλευρά . Αυτή του << δημιουργείν >> . Πιο ελεύθερα να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τη κατάσταση μέσα από το λόγο που έχει δημιουργηθεί με βάση το σύνολο . Γιατί όχι ; Είναι ένα βήμα προς μια κατεύθυνση εξήγησης . Ας μη ξεχνάμε το γεγονός πως σε μια δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε στη ζωή μας έχουμε ανάγκη από στήριξη των δικών μας ανθρώπων καθώς και φίλων . Περιμένοντας από μία πλευρά τη δημιουργία της λύσης ταυτόχρονα ακυρώνουμε το τρόπο που καλούμαστε να μάθουμε για να λύσουμε το κάθε πρόβλημα .
   Τι θα μπορούσε να μας προσφέρει ο τρόπος ; Ο τρόπος είναι η διαδικασία στην οποία μπαίνουμε ώστε να κατανοήσουμε τη φύση του προβλήματος μας καθώς και τις αιτιολογίες του . Ας επισημάνουμε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας βαίνουμε σε ένα δρόμο τέτοιο ώστε ξεδιπλώνει τις αιτίες , μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε στο νέο μοτίβο που έχει δημιουργηθεί για να βρούμε το << κλειδί >> μας . Μαθαίνουμε το πως να παρατηρούμε τις θέσεις των συνανθρώπων μας ή αλλιώς να καταλαβαίνουμε κατά κάποιο τρόπο τον συνάνθρωπο μας .
   Γιατί θα πρέπει να δούμε αυτή τη διαδικασία του << τρόπου >> από μια διαδικασία η οποία φαίνεται ότι στερεί για λίγο το χρόνο μας ; Θεωρώ ότι στην ουσία δεν μας στερεί το χρόνο μας με αποτέλεσμα να υπάρξει απλά μία επιφανειακή κατάσταση στην επίλυση του προβλήματος μας . Η ποιότητα κρίνεται όχι μόνο από τη προσπάθεια του ψυχολόγου και του ενδιαφερόμενου αλλά και από το θέλω που παίρνει τη μορφή ενός όμορφου συναισθήματος που μας δίνει ηρεμία και σιγά σιγά μας πλαισιώνει στο γεγονός ότι η ηρεμία μέσα μας μπορεί να γίνει πράξη . Ο τρόπος είναι που θα μας δώσει μια ώθηση τέτοια η οποία θα μας δώσει το ικανοποιητικό αποτέλεσμα για να βρούμε τη λύση . Το επίκεντρο της λύσης είμαστε εμείς ως άνθρωποι με συναίσθημα και μορφή .


..... ας μη ξεχνάμε πως σε κάθε μας βήμα συναντήσαμε ανθρώπους οι οποίοι με τον τρόπο τους μας έδειξαν να καταλάβουμε την αντίστοιχη κατάσταση που μας συνοδεύει στο όμορφο ταξίδι μας . Σε ότι μας λείπει μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι, εάν όχι το αντίστοιχο , που να έχει ένα όμορφο συναίσθημα και να κάνουμε τους ανθρώπους μας καθώς και τους γύρω μας να χαμογελούν με το τρόπο μας . Ο κάθε άνθρωπος έχει το τρόπο του , τόσο μοναδικό που η λύση που θα βρει μπορεί να δώσει τη << πολυπόθητη επανεκκίνηση στη ζωή του >> .


Ιωάννης Αντωνόπουλος - Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου