Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ψυχική υγεία με απλά λόγια ....

Καθημερινά κάνουμε βήματα μπροστά . Έξω , στο σπίτι , στην εργασία ,στο σχολείο , στο δωμάτιο . Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσα μας που κάνουν το δικό τους ταξίδι . Στη σκέψη , την αίσθηση , το βίωμα . Ακολουθούν το δικό τους δρόμο στα μονοπάτια κάποιας περιοχής . Είναι άνθρωποι που με το δικό τους χαμόγελο δίνουν ένα ξεχωριστό νόημα στη καθημερινότητα του κόσμου . Πυκνά - συχνά ίσως και να τους απορρίπτουμε  είτε συνειδητά , είτε ασυνείδητα . Ποικειλομορφούν ίσως οι αντίλογοι του καθενός . Παρ ` όλα αυτά ο κάθε άνθρωπος έχει ένα κομμάτι του εαυτού του << δώρο >> στην υγεία . Τα ταξίδια που ανησύχησαν τον άνθρωπο είναι πολλά . Ανάμεσα σε αυτά είναι και το ταξίδι στη < < ψυχή > > . Ας δούμε παρακάτω με απλές λέξεις το τίτλο μας .

Ψυχή & υγεία

Ακόμη από το θαυμαστό κόσμο της φιλοσοφίας οι ιδέες διέφεραν ως προς το χαρακτηρισμό και προσδιορισμό της ψυχής . Οι θεωρίες πολλές που αναπτύχθηκαν κατά τον 20 αιώνα , δημιουργήματα μέσα από την ανάγκη να εξηγήσουν τη σχιζοφρένεια , τη διχασμένη προσωπικότητα .... φτάνοντας μέχρι σήμερα . Στο σύγχρονο τρόπο ζωής . Σίγουρα έχουμε ακούσει συχνά αποκαλούμενα κατάθλιψη , αγοραφοβία , νοητική στέρηση , σύνδρομο Ντάουν , αυτισμό , δυσλεξία . Όπως και συχνά ανθρώπους που έχουν δύσκολη κοινωνικοποίηση . Επιθετικότητα . Φαινόμενα , νοσήματα .... μια ολόκληρη παθολογία που περιγράφει το πως , το γιατί , το σύμπτωμα , το σύνδρομο . Έχει δημιουργηθεί μια ανάγκη για υποδομή . Για φροντίδα . Κατανόηση . Στοργή . Ένας δικός της κόσμος που ανήκει στη ψυχική υγεία . Έχει τη δική της εξήγηση. Τη δική της βιολογία .
Ακούγοντας τη λέξη φροντίδα ίσως οι πρώτες εικόνες που μας έρχονται να είναι φυσικά τα οικεία μας πρόσωπα . Η οικογένεια . Το πρώτο χάδι . Το μητρικό . Τι σημασία έχει όμως αυτό χάδι για το κάθε άνθρωπο ; Πόσο μάλλον για έναν άνθρωπο που έχει απώλεια των κινήτρων του για μια πιο ενεργή συμμετοχή μαζί μας ; Με το χάδι βασικά αναγνωρίζουμε την αγάπη . Τη μαθαίνουμε . Η αγάπη είναι η θεραπεία στο θυμό , στην απομάκρυνση , στην ασθένεια . Πολλές φορές οι ανάγκες θυμίζουν ίσως καλύτερα να απαιτούν τη μητρική φροντίδα . Μία φροντίδα τέτοια που δίνει η μητέρα στο παιδί . Του δίνει τη πρώτη του εκπαίδευση . Να μιλάει . Να αναγνωρίζει τις πρώτες του λέξεις . Τη < < πρώτη > > συνείδηση .
Η πρώτη απάντηση κοινωνικής μορφής στη ψυχασθένεια αλλά και γενικότερα στη κάθε μορφής ασθένειας είναι συνολική και συνδέεται με τη φροντίδα. Απαιτούνται λόγο αναγκών χώροι απλοί , χαλαροί . Χώροι μελέτης και αφοσίωσης στον άνθρωπο αυτό . Γενικότερα όπως προσέχουμε τον εαυτό μας ως εμφάνιση , ως σωματική υγεία και ευεξία , το αντίστοιχο παρομοιότυπα υπάρχει και στη ψυχική υγεία . Ποιο ελεύθερα αναφερόμαστε στη καλή δομή και λειτουργία των συναισθημάτων . Με απλές καθημερινές προτάσεις ίσως καταλάβετε πως ένα χαμόγελο μας αλλάζει τη διάθεση όπως και γενικότερα οι γνωριμίες με άλλους ανθρώπους μας βοηθάει να ορθοποδήσουμε στο καθημερινό μας βίο . Από την άλλη το ποιο σημαντικό κομμάτι πιθανό , είναι η πραγμάτωση δηλαδή η εφαρμογή , η δημιουργία ποιο κατανοητά . Απλές καθημερινές λέξεις κάνουν υγιείς συζητήσεις . Προσδιορίζουν ένα νόημα σαφές . Ξεδιπλώνουν το ξεχωριστό τρόπο σκέψης και μας βοηθούν να ανοίγουμε το χαρακτήρα μας .
Είναι άνθρωποι που χρειάζονται την βοήθεια μας . Δεν ζητιανεύουν για λίγη αγάπη . Απλά τη χρειάζονται . Είναι η φροντίδα που τους λείπει και η προσοχή που θέλουν να μας τραβήξουν μέσα από τα αρνητικά , κατά τα κοινωνικά στάνταρ , χαρακτηριστικά που βλέπει κάποιος άνθρωπος . Δεν είναι διαφορετικοί . Χαμογελούν όπως όλοι μας . Αισθάνονται όπως όλοι μας . Ίσως σημαντικό κομμάτι σε αυτό το τομέα είναι να υπάρξει μια κοινωνική δικτύωση έγνοιας και φροντίδας μέσα από τη καθημερινή μας ματιά . Με τα μάτια της ψυχή μας λοιπόν μπορούμε να κάνουμε πράγματα πολύ περισσότερο από αυτά που σκεφτόμαστε ή κρίνουμε γύρω μας .


Φτάνοντας στον επίλογο ....

Ψάξαμε κάτι , βρήκαμε εικόνες και στοιχεία που θα βοηθήσουν στον επίλογο αυτό . Είναι ένα βιντεάκι . Οι παρουσίες εικόνων αλλάζουν πιθανό το πως σας περιγράψαμε με λίγα λόγια , απλά λόγια .... ανθρώπινα ποιο πάνω .

Σχετικά με τη σχιζοφρένεια



Είναι ωραίο να κάνεις ανθρώπους με το μυαλό σου να χαμογελούν . Πόσο μάλλον όταν οι εικόνες είναι πραγματικές . Διαφορετικές όπως ο καθένας μας . Μπορούν όμως να αλλάξουν ... να μεταβληθούν σε κάτι απλό .... τόσο όμορφο ...

Ιωάννης Αντωνόπουλος - Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου